Чим можна пом’якшити водопровідну воду?
Вода з крана — це гранично зручно: ви просто відкриваєте вентиль і отримуєте порівняно чисту рідину саме такої температури, яка вам потрібна. Теоретично водопровідна вода має бути придатна і для пиття — але на ділі це не зовсім так, зокрема, через підвищену жорсткість. «УкрХімАналіз» розповість, як пом’якшити жорстку воду в домашніх умовах — впевнені, наші поради будуть вам корисні!
«Жорстка» вода: що це таке?
Зрозуміло, термін «жорсткість» не має стосунку до фізичних властивостей води: вона, як і найм’якша, вільно тече зі змішувача — і точно така ж на дотик. Відповідь на запитання, чим відрізняється жорстка вода від м’якої, лежить у галузі хімії. У будь-якій воді, крім дистильованої, містяться солі металів, зокрема — лужноземельних магнію і кальцію; їхня сукупна концентрація і є показником жорсткості.
В Україні жорсткість води вимірюють у:
- Мілімолях на кубічний дециметр, або літр (ммоль/дм3, або ммоль/л). Саме ця одиниця виміру встановлена ДСТУ 7525:2014 як така, що застосовується для оцінки жорсткості води.
- Міліграм-еквівалентах на літр (мг-екв/л). Поступово виходить з ужитку одиниця виміру, що дорівнює ½ ммоль/дм3.
Максимальна допустима жорсткість води, що тече з крана у квартирі або отримується з будь-якого іншого джерела, — 7 ммоль/дм3. Рідину з більшою концентрацією солей перед використанням необхідно пом’якшувати: вона небезпечна і для організму, оскільки різко підвищує концентрацію в крові магнію і кальцію, і для побутової техніки, бо залишає важковидаляємий наліт, який поступово забиває фільтри і призводить до поломки.
Як пом’якшити водопровідну воду: 5 простих порад
До найпростіших побутових способів пом’якшити воду з крана належать:
- Відстоювання. Налийте в чисту ємність воду, накрийте її, щоб унеможливити потрапляння забруднень ззовні, і дайте постояти не менше 12 годин. У результаті ви побачите на поверхні води плівочки, зазвичай прозорі або брудно-сірого кольору. Це і є нерозчинні солі магнію і кальцію — виловіть їх, наприклад, за допомогою ложки, і вода, що залишилася, стане трохи м’якшою.
- Кип’ятіння. Згадані вище солі значно швидше випадають в осад при підвищенні температури до точки кипіння води. Недолік способу — утворення міцного нальоту на внутрішній поверхні чайника, каструлі або іншого використовуваного для кип’ятіння резервуара.
- Виморожування. Чиста вода кристалізується швидше, ніж та, що містить домішки: налийте рідину в посудину і поставте в морозильну камеру. Коли більша частина води перетвориться на лід, злийте залишки, що містять, зокрема, солі кальцію і магнію — після відтавання ви отримаєте пом’якшену воду.
- Реакція обміну. Нерозчинні солі лужноземельних металів можна привести в розчинний стан — за допомогою оцтової або лимонної кислоти, які додають у кількості відповідно ½ столової і ½ чайної ложки на літр рідини. Зі зрозумілих причин для пиття така вода не підходить — проте її цілком можна використовувати в побутових цілях.
- Створення пересиченого розчину. Щоб прискорити випадання в осад солей кальцію і магнію, додайте у воду звичайну харчову соду — близько 1 чайної ложки на 5 літрів. Зачекайте появи білястого осаду — і злийте чисту пом’якшену воду.
Значно ефективнішими способами пом’якшити водопровідну воду є:
- Для пральних і посудомийних машин — додавання спеціальних таблеток або гранул.
- Для пиття і приготування їжі — фільтрація, зокрема за допомогою фільтра зворотного осмосу, що дає змогу отримувати практично дистильовану воду.
Якими б способами пом’якшення ви не користувалися, не забувайте про необхідність лабораторного аналізу — тільки так можна переконатися, що ви досягли мети і можете насолоджуватися безпечною водою.
Перевірка води на жорсткість
Лабораторія «УкрХімАналіз» проведе дослідження проби води з крана, встановить наявність і концентрацію корисних і небажаних домішок, точно визначить жорсткість. Наші послуги доступні в усіх областях України. Звертайтеся — отримайте вичерпне уявлення про те, якою водою користуєтеся!