З промисловим зростанням і високими темпами розвитку хімічної і хіміко-технологічної промисловості різко збільшилися проблеми забруднення навколишнього середовища. До особливо небезпечних забруднювачів відносять важкі метали, які потрапляють в атмосферне повітря, грунти і води разом з промисловими викидами. Основна небезпека важких металів в їх здатності накопичуватися і важко виводитися з організму людини, поступово отруюючи його. Потрапляють важкі метали в людський організм, як правило, з продуктами харчування і водою, а так само при вдиханні повітря. Отруєння важкими металами призводить до серцево-судинних захворювань, різних видів алергій. Важкі метали мають канцерогенні та тератогенні (такими, що порушують розвиток ембріона) властивостями. Найнебезпечнішими металами вважаються кадмій, свинець і ртуть.
Кадмій – високотоксичний отрута, який вражає печінку і нирки. Іони цього металу блокують SH-групи білків, амінокислот і ферментів, утворюючи нерозчинні сполуки. Основні джерела забруднення кадмієм: металургія, спалювання і переробка матеріалів з його змістом у вигляді кадмієвих барвників, спалювання мазуту і дизельного палива. Також кадмій міститься в акумуляторах і батарейках.
Свинець – має властивість накопичуватися в зубах і кістках, поступово отруюючи весь організм. Основним джерелом забруднення є автотранспорт, оскільки входить до складу пального у вигляді тетраетилсвинцю. Також надходить в навколишнє середовище у вигляді промислових викидів, при спалюванні кам’яного вугілля, з промисловими і побутовими відходами.
Ртуть – про шкоду цього металу ми знайомі з дитинства. Так само як і кадмій, ртуть блокує сульфгідрильні групи білків, порушуючи при цьому білковий обмін. Сполуки ртуті зустрічаються при виробництві пластмас, паперу, різних барвників, хлору, луги, в акумуляторах і лампах денного світла. У повітря ртуть потрапляє з викидами заводів і при спалюванні вугілля, а в водні об’єкти – разом зі стічними водами різних підприємств. Також, одним з джерел забруднення ртуттю, є відпрацьовані люмінесцентні лампи, що не утилізували кількість яких зростає з кожним роком в Україні.
Ступінь забруднення харчових продуктів безпосередньо залежить від екологічної сприятливості навколишнього середовища. Важкі метали, потрапляючи в атмосферне повітря, грунт і воду, мають властивість накопичуватися рослинами, і, відповідно по ланцюжку, неминуче потрапляють в організм людини, завдаючи йому непоправної шкоди. Особливо уважними до свого здоров’я необхідно бути людям, які проживають поблизу підприємств, заводів, сміттєзвалищ, автомагістралей. Щорічна перевірка грунту, води і продуктів харчування на визначення важких металів допоможе вберегти здоров’я Вам і Вашим близьким.