1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, оценка: 5,00 из 5)
Loading...
Гірка вода в колодязі: причини і способи боротьби
7 Грудня 2018 / 6 просмотров

Гірка вода в колодязі: причини і способи боротьби

У свідомості міських жителів склався стереотип, що вода з колодязя набагато смачніше і «здоровіше» тієї, що тече з крана в квартирі. А ось співробітники лабораторій з перевірки води такої думки не поділяють. Більш того, санітарними нормами заборонено пити криничну воду і користуватися нею для приготування їжі, якщо у вас немає сертифіката з лабораторії, що підтверджує, що вода безпечна. Якщо ви все-таки ризикнули пити воду з колодязя без спеціальних аналізів, то спробуйте хоча б оцінити її органолептичні властивості (колір, запах, смак). Перше, що може насторожити – не характерні смак. Гірка вода в колодязі не може залишитися непоміченою. Навіть якщо ви не вживаєте її в «сирому» вигляді, вона істотно змінить смак чаю або супу. Що може послужити причиною гіркої води в колодязі і як вирішити проблему – дізнаєтеся з нашої статті.

Чому в криниці вода гірка? Шукаємо причину

Найрізноманітніші хімічні сполуки насичують воду під землею перш, ніж вона потрапить у ваш колодязь. Деякі з них можуть впливати на зміну смаку, кольору і запаху води. Не завжди така вода небезпечна, але в багатьох випадках зміна смаку дійсно говорить про її потенційну загрозу для здоров’я.

Якщо вода гірка на смак, то, швидше за все, в ній перевищено вміст солей (гіркувато-солонуватий смак надають, наприклад, хлориди і сульфати). Вода з перевищеним вмістом солей кальцію і магнію («солей жорсткості») також може мати гіркуватий присмак. Як правило, жорсткість води залежить від конкретних природних умов даної місцевості і може змінюватися протягом року (зменшується навесні під час танення снігу або після затяжних дощів).

Гірчити може і вода, в якій перевищено вміст заліза. Згідно з Державними санітарними нормами, концентрація заліза в колодязній воді не повинна бути більше, ніж 0,3 мг/л. Коли вміст заліза перевищує норму, вода може не тільки змінювати колір на жовтуватий або коричневий, а й гірчити.

Гірка вода в колодязі

Але гірка вода в колодязі залежить не тільки від природних умов. Вона може мати і «рукотворні причини». Зупинимося на них більш докладно.

  1. Причиною гіркої води в колодязі може стати діяльність підприємств або фермерських господарств. Вірніше, їх промислові стоки, які потрапляють в колодязь.
  2. Побутові стоки, що містять цілий «букет» хімічних речовин також можуть стати причиною того, що вода буде гіркою і малопридатною для пиття.
  3. Якщо в колодязі гірка вода, то причиною може бути неправильний вибір матеріалу для будівництва. Це стосується дерев’яних криниць. Наприклад, зруб з осики додасть воді відчутну гіркоту.

Гірка вода в колодязі: наслідки для здоров’я

Будь-яка розсудлива людина, відчувши, що вода у неї в колодязі гірчить, поспішить дізнатися причину і можливі наслідки. А також шляхи вирішення проблеми. Як може відбитися на вашому здоров’ї вода, гірка на смак? Залежно від того, які речовини роблять воду гіркою, вона може викликати:

  • погіршення стану нігтів і волосся
  • подразнення шкіри
  • розлади травлення
  • камені в нирках
  • загострення серцево-судинних захворювань

Також вода з надлишком солей жорсткості не кращим чином позначається на роботі побутової техніки.

Що робити, якщо в колодязі гірка вода?

Отже, в причинах появи гіркої води в колодязі і її вплив на здоров’я ми розібралися. Постає резонне питання: що робити? Шляхів вирішення проблеми декілька:

  • кип’ятіння
  • заморожування
  • фільтрація

Перші два способи добре борються з надлишком солей жорсткості. А ось встановлення фільтра спосіб більш універсальний. Він не тільки пом’якшить воду, але і очистить її від шкідливих домішок. Саме таку комплексну очистку здійснюють фільтри зворотного осмосу. Але в деяких випадках можна обійтися і без установки дорогої фільтр-системи. Підбирати обладнання, яке вирішить проблему гіркої води в колодязі, необхідно після отримання результатів хімічного лабораторного аналізу і консультацій із фахівцями. Тут треба враховувати:

  • характер і ступінь забруднення
  • активність використання колодязя
  • сезонність

Мінімальний «набір» для позбавлення від гіркоти в воді –пристрій для зменшення рівня заліза і пом’якшувач.

Не варто забувати, що краще рішення будь-якої проблеми – її профілактика. Ще на етапі облаштування колодязя, потрібно уважно підійти до питання якості води. На її смак впливає глибина колодязя, матеріали, що використовуються при будівництві і т.п. Також важливо регулярно чистити криницю і хоча б раз на рік (а краще двічі: навесні і восени) здавати воду на аналіз. Це допоможе уникнути проблем зі здоров’ям після використання неякісної води.

Лайкнуть

У Вас є питання або Вам потрібна консультація?

Заповніть форму і отримаєте безкоштовну консультацію!





Читайте схожі статті: