1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, оценка: 5,00 из 5)
Loading...
Мікробіологічний аналіз питної води з колодязя
29 Листопада 2018 / 15 просмотров

Мікробіологічний аналіз питної води з колодязя

За оцінками фахівців, саме колодязі і неглибокі свердловини є найбільш «вразливим» типом з усіх джерел водопостачання. Приблизно третина всіх проб криничної води не відповідають санітарним нормам за різними показниками. Дуже часто незадовільним виявляється мікробіологічний аналіз води. Хвороботворні мікроорганізми в воді з колодязя дуже часто стають причиною серйозних захворювань. Навіщо потрібно мікробіологічне дослідження води з колодязя, як правильно відібрати проби і що робити, якщо вода не відповідає нормам – читайте далі.

Мікробіологічний аналіз питної води: що потрібно знати

Мета мікробіологічного аналізу питної води – визначити ступінь її забруднення різноманітними мікроорганізмами. В першу чергу мається на увазі патогенна мікрофлора, яка може бути дуже небезпечною для здоров’я.

На якість води суттєво впливає глибина джерела. Найчистіше – артезіанські свердловини. Імовірність виявити хвороботворні мікроби в воді з такого джерела вкрай невисока. Найбільше мікроорганізмів у воді з поверхневих джерел або неглибоких колодязів.

Потрібно відзначити, що мікробіологічний аналіз води з центрального водопроводу проводиться в разі підозр на можливість біологічного забруднення. А ось свердловини або колодязі, згідно з нормами, належить перевіряти регулярно.

Якщо ви вирішили організувати особистий джерело водопостачання на своїй ділянці, то потрібно пам’ятати: чим глибше свердловина – тим вона чистіша. Але тут є один нюанс: якщо джерело обладнаний неправильно, то туди дуже легко можуть потрапити бактерії. Саме тому вже після облаштування свердловини або колодязя бажано провести мікробіологічний аналіз питної води. Після того, як ви вже почали користуватися свердловиною, відбір проб води для аналізу рекомендують проводити щорічно. А краще два рази в рік: навесні та восени. Якщо результати не збігаються з попередніми, необхідно шукати причину проблеми (почистити і продезинфікувати колодязь, перевірити обладнання, якість роботи фільтрів і т.п.).

Які ж основні джерела мікробіологічного забруднення води?

  • фермерські господарства
  • каналізаційні стоки
  • стоки промислових підприємств

Якщо недалеко від вашого ділянки знаходяться, наприклад, сільгосппідприємства або звалища, то ризик мікробіологічного забруднення питної води досить великий. Ситуацію потрібно тримати під контролем.

Мікробіологічний аналіз питної води з колодязя

Що показує мікробіологічне дослідження води

Мікробіологічне дослідження води, в першу чергу, покликане убезпечити людину від небезпечних хвороб, збудники яких можуть перебувати у воді. Це такі серйозні захворювання як

  • холера
  • черевний тиф
  • дизентерія
  • сальмонельоз
  • гепатит А
  • лептоспіроз і т.п.

Крім вірусів і бактерій, у воді можуть опинитися личинки глистів та інших паразитів. Дуже поширене забруднення джерел бактеріями групи кишкової палички, які можуть потрапити у водойму з фекальними стоками. Один з показників якості води – кількість так званих коліформи (коліформних бактерій). За санітарними нормами в питній воді їх бути не повинно.

Методика проведення мікробіологічного аналізу

Якщо ви облаштовуєте автономне джерело водопостачання, то відбір проб води для мікробіологічного аналізу покладається проводити два рази. Безпосередньо після буріння свердловини, а потім після установки фільтрів. Перший необхідний для того, щоб з’ясувати, яке обладнання підійде в даному конкретному випадку. А другий – для оцінки ефективності роботи системи фільтрації. Протягом першого року відбір проб води для аналізу в ідеалі треба робити кожен квартал. А потім один – два рази на рік.

Відбір проб води для мікробіологічного аналізу проводиться тільки в підготовлену стерильну ємність. Її видадуть лабораторії, куди ви будете здавати проби. Але можна приготувати ємність і самостійно. Для цього посуд потрібно простерилізувати у киплячій воді (не менше 5 хвилин) або ж «прожарити» в духовці (при температурі не менше, ніж 180 градусів). Якщо проба береться з-під крана, його потрібно обробити спиртом, злити воду протягом п’яти хвилин. Слідкуйте, щоб ви не торкалися внутрішніх стінок посуду, так як на руках також знаходяться мікроби, які можуть потрапити в воду.

Проба для мікробіологічного аналізу води повинна бути привезена в лабораторію не пізніше, ніж через два – три години після її взяття. При цьому потрібно точно вказати час, місце забору води, тип джерела.

Залежно від результатів аналізу, потрібно вживати заходів щодо поліпшення якості води. Можливо, буде достатньо просто почистити колодязь. У разі необхідності, поставити іншу систему фільтрації або перевірити обладнання.

Не забувайте, що якість води в свердловині або колодязі – виключно турбота господаря, а не комунальних служб (як у випадку з центральним водопостачанням). Якщо ви або ваша сім’я постраждають через неякісну воду, звинувачувати буде нікого, крім себе.

Лайкнуть

У Вас є питання або Вам потрібна консультація?

Заповніть форму і отримаєте безкоштовну консультацію!





Читайте схожі статті: