У яких продуктах міститься кадмій?
Небезпека для організму деяких важких металів, зокрема, ртуті та свинцю, добре відома всім — чого не можна сказати про менш «популярних» представників цієї категорії, до числа яких входить кадмій. Тим часом цей метал щодня надходить у наш організм, накопичується — і у великій кількості призводить до болісної хвороби. «УкрХімАналіз» розповість, у яких продуктах харчування міститься кадмій — і як високий вміст металу може нашкодити організму.
Кадмій: коротка характеристика
Кадмій — це метал з порядковим номером 48 і атомною масою близько 112 а.о.м. У Періодичній таблиці розміщується між сріблом та індієм. Основні фізичні властивості металу:
- Колір злитка — блискучий насичено-сріблястий, без утворення оксидного нальоту.
- М’який, вирізняється високою пластичністю.
- При згинанні чистий метал видає, як і олово, характерний скрип.
- Температура плавлення — всього 321°С, через що кадмій активно використовується при створенні легкоплавких радіоелементів.
Кадмій, як більшість важких металів, поступово накопичується в організмі, надходячи з харчовими продуктами, сигаретним димом, випарами в робочому середовищі.
Протягом доби доросла людина може без шкоди для організму спожити всього до 0,035 міліграмів металу. Перевищення зазначеної кількості призводить до хронічного отруєння, а разове вживання 1 грама і більше провокує гостре отруєння — і, досить імовірно, летальний результат.
Кадмій дуже повільно виводиться з тіла природним шляхом: так, за 25 років підтримки здорового способу життя людина в середньому позбувається лише половини накопиченого металу.
Користь і шкода кадмію
Незважаючи на явну небезпеку передозування, вживання продуктів, що містять кадмій, необхідне для організму, особливо на стадії росту. Можливо, метал бере участь у виробленні відповідних гормонів, але цей процес до кінця не вивчений.
Як ми зазначали вище, споживати занадто багато кадмію шкідливо. Надлишок металу в організмі призводить до розвитку:
- Хвороби «ітай-ітай». Метал руйнує кісткову і хрящову тканину, що провокує дегенеративні зміни скелета, які супроводжуються найгострішими неминучими болями. Уперше хворобу було виявлено й описано в Японії — звідси й назва, що буквально означає «боляче, боляче!».
- Ураження сечовидільної та репродуктивної систем. Кадмій накопичується насамперед у печінці та нирках, руйнуючи нормальні цикли позбавлення від продуктів життєдіяльності, а в окремих випадках отруєння може закінчитися безпліддям і навіть некрозом статевих залоз.
- Порушення роботи серцево-судинної системи: від прискореного серцебиття і підвищеного тиску до серцевих нападів. Симптоми найяскравіше виражені в разі гострого отруєння; хронічна інтоксикація, як правило, супроводжується тільки тахікардією.
- Зниження чутливості нюхових і, меншою мірою, смакових рецепторів. Водночас від отруєння кадмієм страждають і слух, і зір — і навіть дотик.
Надалі накопичення кадмію в організмі стає однією з причин захворювання на рак, зниження розумових здібностей — і втрати координації рухів.
Під час вагітності кадмій не передається від матері в організм дитини: метал затримує плацента. Грудне вигодовування матір’ю, в організмі якої перевищено вміст кадмію, небажане, оскільки з їжею важкий метал проникає в організм без жодних перешкод.
Вміст кадмію в різних продуктах
Інформація, де і в яких кількостях є кадмій, представлена в таблиці.
Таблиця — Вміст кадмію в м’ясі, птиці, морепродуктах та овочах
Продукт | Вміст кадмію (у середньому), мг/кг |
Молюски, головоногі | до 3,00 |
Риба | до 0,25 |
Птиця | до 0,50 |
Свинина, яловичина | до 0,02 |
Нирки | до 1,00 |
Какао-порошок | 0,50 |
Білий хліб | 0,03 |
Маргарин | 0,04 |
Рис | 0,06 |
Капуста | 0,02 |
Огірки | менше 0,01 |
Петрушка | 0,02 |
Помідори | менше 0,01 |
Селера | 0,02 |
Квасоля | 0,02 |
Один із найнебезпечніших шляхів надходження кадмію в організм — паління: у середньому в кожній викуреній цигарці міститься 0,1 мікрограма важкого металу — нагадаємо, здатного накопичуватися і спричиняти безліч негативних наслідків.
Контроль вмісту кадмію в продуктах харчування
Неможливо візуально визначити, чи не занадто багато кадмію міститься у ваших улюблених креветках із магазину, білому хлібі або власноруч зібраному врожаї. На допомогу приходить лабораторія «УкрХімАналіз» — ми проведемо дослідження продуктів харчування, встановимо наявність і концентрацію в них важких металів, зокрема кадмію. Ми працюємо в Київській області, на Полтавщині, Вінниччині — і по всій Україні. Їжте смачно — і будьте впевнені у своєму здоров’ї!