Як можна очистити воду з колодязя?
Колодязь — безсумнівно, зручний і гранично простий спосіб отримати доступ до води: як у заміському особняку, так і на дачі. На жаль, не все так просто, як здається власнику землі, який щойно отримав у розпорядження новий колодязь або свердловину. Вода, навіть видобута з глибоких підземних шарів, практично завжди містить домішки, які як впливають на харчові якості (запах, колір і смак), так і просто небезпечні: важкі метали, водорості, продукти крекінгу. «УкрХімАналіз» розповість у статті, як і чим можна очистити воду з колодязя своїми руками — щоб отримати безпечну питну рідину.
Чи справді важливо пити тільки чисту воду
Гранично коротка відповідь на це запитання — так. Вода — найважливіша для життя людини сполука, яку вживають як у незміненому вигляді, так і в складі:
- Напоїв (кава, чай, навіть молоко і соки).
- Практично будь-якої їжі.
- Медикаментів.
Крім власне молекул оксиду диводню, у воді містяться:
- Важкі метали.
- Лужноземельні метали.
- Продукти органічного синтезу.
- Продукти біологічного розкладання.
- Віруси.
- Бактерії.
- Грибки та інша не надто корисна «живність».
Деякі з домішок абсолютно нешкідливі або навіть корисні; інші небезпечні для здоров’я, а тому перед питтям їх найкраще позбуватися — за допомогою перерахованих нижче прийомів, придатних для використання в домашніх умовах.
Очищаємо воду з колодязя: 7 ефективних методів
Ось найпростіші і водночас найдієвіші способи убезпечити себе під час вживання колодязної води:
- Фільтрація. Перед питтям або додаванням у їжу дуже рекомендуємо виконати очищення води за допомогою щонайменше настільного глечика-фільтра. Ідеальний, але й значно дорожчий варіант, — фільтр зворотного осмосу, що прибирає з рідини абсолютну більшість забруднень і залишає тільки молекули H2O — фактично дистильовану воду.
- Кип’ятіння. Доведення води до температури кипіння з подальшим короткочасним відстоюванням дає змогу вбити частину вірусів, бактерій і грибків, що містяться в ній, і, знову-таки частково, знизити жорсткість шляхом виведення в осад нерозчинних солей лужноземельних металів.
- Відстоювання. Залиште воду з колодязя на 8-12 годин у прозорій посудині, після чого видаліть плівку, що утворилася зверху (солі магнію і кальцію), і злийте в чистий посуд середню частину, не торкаючись осаду, що з’явився знизу. Спосіб менш ефективний, ніж попередні, — і вимагає чималої спритності.
- Виморожування. Чиста вода замерзає за температури близько 0,0073°С, тоді як рідина з домішками — за більш негативних значень. Помістіть посудину з колодязною водою в морозильну камеру, після чого, почекавши 4-5 годин, злийте незамерзлу рідину. Розморозивши лід, ви отримаєте трохи чистішу воду, ніж на початку свого експерименту.
- Обробка ультрафіолетом і ультразвуком. Світлові та акустичні хвилі з короткими амплітудами чинять згубний вплив на неминуче наявні у воді мікроорганізми, грибки, віруси і бактерії. При цьому вони абсолютно ніяк не впливають на важкі метали та органічні продукти розкладання — ба більше, що каламутніша вихідна вода, то менш ефективною буде робота ультрафіолету та/або ультразвуку.
- Обробка сріблом. Іони срібла дійсно знерухомлюють деякі хвороботворні мікроорганізми, таким чином знижуючи їхню небезпеку. Щоправда, боротися з хімічними сполуками срібло практично не здатне.
- Обробка шунгітом. Дуже модний свого часу засіб, який справді непогано фільтрує воду і послаблює негативний вплив грибків і бактерій; розраховувати на щось більше не радимо.
Щоб ефективно очистити воду з колодязя, попередньо необхідно дізнатися, які саме небезпечні домішки в ній містяться. Зверніться в «УкрХімАналіз» — дізнайтеся, з чим саме вам доведеться боротися!
Чим небезпечна вода з вашого колодязя?
Лабораторія «УкрХімАналіз» виконує аналіз води з колодязів, свердловин, водопроводу. Ми працюємо з сучасними приладами та реактивами — і гарантуємо повну достовірність результатів аналізу. Нашими послугами можуть скористатися жителі Києва, Хмельницького, Одеси — та інших міст України. Пийте чисту воду, де б не знаходилися — і будьте впевнені у своїй безпеці!