Як пом’якшити жорстку воду в колодязі?
Широко поширена помилкова думка про ідеальну чистоту води зі свердловин, колодязів і чи не будь-якої річки, що протікає поза межами міста. На жаль, насправді все не так добре: наприклад, вода з колодязя може бути не менш жорсткою, ніж водопровідна. «УкрХімАналіз» розповість нижче, як у домашніх умовах визначити надлишкову жорсткість води — і чи можна її пом’якшити.
Жорсткість води: що це таке і як визначається
Жорсткість води — це вміст у хімічно чистій рідині солей металів другої групи таблиці Д. І. Менделєєва, переважно — магнію і кальцію. Особливий інтерес представляють карбонати і гідрокарбонати, через які в чайниках утворюється накип, а на поверхні змішувачів, лійок та іншого водопровідного обладнання — специфічні білясто-сіруваті розводи.
Жорсткість води вимірюють у найрізноманітніших одиницях; згідно з ДСТУ 7525:2014, в Україні для вимірювання показника використовуються мілімолі на кубічний дециметр, тобто ммоль/дм3. Гранично допустима жорсткість води становить 7 ммоль/дм3.
Наведемо кілька нескладних способів визначення жорсткості води:
- Візуальний контроль. Поспостерігайте, з якою швидкістю в чайнику утворюється накип, а на крані залишаються характерні сліди. Надмірно жорстка вода змусить вас чистити нагрівальні прилади кожні два-три тижні, а сантехніку доведеться мити щодня.
- Використання рідкого мила або шампуню. Капніть кілька крапель у посудину з водою і збовтайте: за підвищеної жорсткості піна практично не утворюється.
- Капніть краплю води з колодязя на чисте скло або дзеркало; поруч додайте краплю кип’яченої або, переважно, дистильованої води. Дайте рідині випаруватися і порівняйте сліди: чим більше осаду залишилося після колодязної води порівняно з еталонним зразком, тим вона жорсткіша.
Точно визначити жорсткість води можна тільки спеціальними способами. Зверніться до лабораторії «УкрХімАналіз» — і дізнайтеся всю правду!
Як пом’якшити жорстку колодязну воду
Нормалізувати жорсткість можна кількома способами:
- Кип’ятіть воду протягом 5-10 хвилин, а після відстоювання зніміть плаваючі на поверхні плівочки, що являють собою накип.
- Заморозьте воду до температури трохи нижче 0°C, після чого злийте рідину, що залишилася на поверхні: вона містить концентрат солей магнію і кальцію.
- Очищайте колодязну воду за допомогою фільтрів, наприклад, глечикового типу.
- Використовуйте фільтри з іонообмінними смолами, які «витягують» з рідини кальцій і магній і насичують її натрієм.
- Для пральних і посудомийних машин використовуйте таблетки або гелі, що зменшують жорсткість води.
Якими б методами пом’якшення води ви не користувалися, не нехтуйте лабораторним аналізом: тільки він може достовірно відповісти на запитання, чи вдалося впоратися із зайвою жорсткістю води.
Контроль якості колодязної води
Лабораторія «УкрХімАналіз» проводить повноцінне дослідження води з колодязя, свердловини або водопроводу. Ми використовуємо сучасні технології та реагенти, по завершенні роботи надаємо повний звіт про якість води. Наші послуги доступні в Києві, Київській області та по всій країні. Пийте воду збалансованого складу — подбайте про своє самопочуття!